Kat yn 't Seil

Kat yn 't Seil bracht een boeiend en gevarieerd programma van zowel traditionele als nieuwgeschreven Nederlandse, Friese (en soms Esperanto) liederen, afgewisseld met swingende dansmelodieën. Daarbij gaven de leden van de groep op levendige wijze toelichting over de achtergronden van de liederen en de vaak niet alledaagse muziekinstrumenten die zij bespelen.

Kat yn 't Seil verzorgde optredens in culturele centra, dorpshuizen, kerkjes, welzijnsinstellingen, op scholen, tijdens feesten, muziekfestivals en zeilevenementen in binnen- en buitenland.
Ook maakte de groep verschillende CD's

Zo speelde de groep o.a.:

 

De muzikanten

Van links naar rechts:

In 1987 ontstond een succesvolle samenwerking tussen Nanne Kalma, Marita Kruijswijk, Ankie van der Meer en Marian Nesse: een enthousiaste groep muzikanten met vele kwaliteiten op het gebied van zang, dans, muziek en het maken van nieuw liedmateriaal.

Marita Kruijswijk en Marian Nesse hebben in Amsterdam muziekwetenschappen gestudeerd en houden zich sinds 1976 als lid van de Perelaar bezig met oude Nederlandse volksmuziek en dans. Het repertoire van deze groep is in de loop der jaren vastgelegd op verschillende LP's, waarvan een aantal met dansbeschrijvingen. Marita speelde in een theaterproduktie van Po�zie Hardop: 't Kan verkeren' en Marian was muzikante-actrice in een theaterproduktie van Tryater, de kindervoorstelling 'Overmorgen'. Op dit moment zijn Marita en Marian als duo actief in Marianta, zowel met een troubadoursprogramma, een theatraal muziekprogramma als met enkele kinderprogramma's. Verder spelen zij in de groepen Kapriol en Horen, Zien en Proeven. In 2004 publiceerden zij hun boek: 'Nederlandse jaarfeesten en hun liederen door de eeuwen heen', bij uitgeverij Verloren in Hilversum.

Nanne was muziekleraar aan de muziekschool in Drachten. Sinds 1975 was hij de drijvende kracht achter de bekende Friese folkgroep Irolt. Hij maakte met Irolt in totaal zeven platen, waarvan hij de muziek schreef. Deze zijn inmiddels opnieuw uitgegeven in een CD-box met 4 CD's. Ook zijn alle liederen van deze CD's te vinden in "It boek ...Ier of let".
Door zijn belangstelling voor de oude zeilvaart heeft Nanne veel liederen over de zee aan het repertoire toegevoegd.

Ankie speelde en zong in verschillende folkgroepen. Zij was vanaf 1983 zangeres bij Irolt en samen met Marita en Marian maakte zij deel uit van de muziekgroep Froufolk.
Door haar sterke interesse voor talen kwam Ankie op het idee om muziek te gaan maken op in het Esperanto geschreven gedichten.

Ankie en Nanne spelen nu samen onder de naam Nan'n Ankie