-'Eruit of verzuipen!!'

Een waargebeurd muzikaal zeemansverhaal uit de 19e eeuw
In dit programma vertelt Marian kleurige en humoristische anekdotes uit het levensverhaal van haar uit Veendam afkomstige overgrootvader Hendrik Engelsman. Hendrik beschrijft daarin het leven op de schepen van die tijd. Over schipbreuk, ongelukken, ruziënde bemanningen, confrontaties met inboorlingen, ziektes. Hoe je soms door creativiteit, soms door gelukkig toeval, aan de dood kon ontsnappen.

Stuurman Hendrik maakte de overgang mee van de zeilschepen naar de stoomvaart, van o.a. de Liberaal, de grootste klipper van Nederland, naar stoomschip de Bromo.

Alle verhalen worden geïllustreerd met lichtbeelden van oude foto's en tekeningen waarbij de muziek klinkt van Nederlands- en Friestalige maritieme liederen uit vroeger tijd. Deze muziek wordt gezongen en gespeeld door Marian Nesse (accordeon), Marita Kruijswijk (fluiten en schalmei) en Rutger Dijkstra (gitaar en viool), bekend van hun krachtige a-capella zang en verrassende muzikale arrangementen.

Kortom, een boeiend en leerzaam stukje historie gecombineerd met muziek en gezelligheid!
De lengte van het programma kan worden aangepast aan de omstandigheden en kan dus variëren van maximaal 2 x 3 kwartier tot minimaal een half uur.

Maritiem muziekprogramma

Dit is een interactief luisterprogramma met shanties en liederen over het leven op zee, afgewisseld met instrumentale deunen, zowel uit de Nederlandse en Friese traditie als van eigen hand. Opvallend zijn de krachtige meerstemmige zang, de verassende arrangementen en niet-alledaagse instrumenten, zoals schalmeien en Scandinavische seljefluiten. Je waant je in de havens of zeilend over de zeven zeeën als de groep dit programma ten gehore brengt, compleet met bijbehorende kleding uit vroeger tijden. 

Bezetting: Marian Nesse (accordeon), Marita Kruijswijk (fluiten en schalmei) en Rutger Dijkstra (gitaar, cister en viool)

Eerdere optredens op maritieme festivals, waren in 2011 en 2013 het Mystic Sea Music Festival (U.S.A.), in 2013 'Semaine du Golfe' in Vannes (Bretagne), in 2015 het Festival du Chant de Marin in Paimpol (Bretagne), in 2015 het Liereliet Festival in Workum en in 2016 het Maritiem Festival Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

 

Contact: Marita Kruijswijk

Tel. 0516-421612

marianta@xs4all.nl