Nederlandse jaarfeesten en hun liederen door de eeuwen heen.

Op 3 december 2004 is het boek 'Nederlandse jaarfeesten en hun liederen door de eeuwen heen' gepresenteerd. Het is een aantrekkelijk boek vol liederen van de jaarfeesten met muzieknotatie, met achtergrondinformatie over deze feesten, geschiedenis, anekdotes, ooggetuigenverslagen en vele illustraties. Het bestaat uit 287 bladzijden, gebonden met harde kaft en kleurenillustraties. In het boek is een cd met jaarfeestliederen toegevoegd. De eerste exemplaren van het boek zijn op spectaculaire wijze in ontvangst genomen door Sinterklaas zelf en zijn demonische oom van de Waddeneilanden, Sunneklaas.

Waar te koop.

'Nederlandse jaarfeesten' is in elke boekhandel verkrijgbaar of te bestellen. Auteurs: Marita Kruijswijk en Marian Nesse. ISBN: 90-6550-799-x, uitgeverij Verloren, Postbus 1741, 1200 BS Hilversum.

Kijk op: http://www.verloren.nl

Beschrijving.

Bij Driekoningen, carnaval, midzomer, Sint-Maarten, Kerstmis en andere jaarfeesten horen bepaalde gebruiken en liedjes. In dit boek geven etnomusicologe Marita Kruijswijk en muzikante Marian Nesse een beeld van de ontwikkeling van de feesten en hun liederen door de eeuwen heen. Niet alleen maatschappelijke ontwikkelingen waren van invloed, maar ook de (soms wilde) theorie‘n over de oorsprong van de feesten. Uit de vele liedboeken die sinds de zestiende eeuw verschenen zijn, is een selectie gemaakt van liederen die qua tekst en muziek karakteristiek of juist bijzonder zijn. Om te laten zien dat deze oude liederen nog steeds uitnodigen tot zingen, is een cd bijgevoegd met moderne bewerkingen, gezongen door het duo Marianta, bestaande uit beide auteurs.

Recensies.

'Behalve dat het een belangwekkende en degelijke documentatie vormt van een zeer onderbelicht onderwerp, is het boek ook vermakelijk'. (Dr. W. van der Meer, etnomusicoloog aan de Universiteit van Amsterdam)

'De schrijfsters doken in de jaarfeesten en maakten er een kostelijk overzicht van' (Leeuwarder Courant)

'Het boek geeft een prima kritische samenvatting van de bronnen en geeft daarmee een overzicht van ontwikkelingen in volkscultuur voor Nederland. Ik heb genoten van de beschrijvingen. De liederen zijn opgeschreven met duidelijke muzieknotaties en daarmee goed toegankelijk voor muzikanten.' (Syncoopnieuws)

'Een bijzonder boek' (Nieuwe Ooststellingwerver)

.