Nederlandse jaarfeesten en hun liederen door de eeuwen heen.

Op 3 december 2004 is het boek 'Nederlandse jaarfeesten en hun liederen door de eeuwen heen' gepresenteerd. Het is een aantrekkelijk boek vol liederen van de jaarfeesten met muzieknotatie, met achtergrondinformatie over deze feesten, geschiedenis, anekdotes, ooggetuigenverslagen en vele illustraties. Het bestaat uit 287 bladzijden, gebonden met harde kaft en kleurenillustraties. In het boek is een cd met jaarfeestliederen toegevoegd. De eerste exemplaren van het boek zijn op spectaculaire wijze in ontvangst genomen door Sinterklaas zelf en zijn demonische oom van de Waddeneilanden, Sunneklaas.

Waar te koop.

'Nederlandse jaarfeesten' is in elke boekhandel verkrijgbaar of te bestellen. Auteurs: Marita Kruijswijk en Marian Nesse. ISBN: 90-6550-799-x, uitgeverij Verloren, Postbus 1741, 1200 BS Hilversum.

Kijk op: http://www.verloren.nl

Beschrijving.

Bij Driekoningen, carnaval, midzomer, Sint-Maarten, Kerstmis en andere jaarfeesten horen bepaalde gebruiken en liedjes. In dit boek geven etnomusicologe en muzikante Marian Nesse een beeld van de ontwikkeling van de feesten en hun liederen door de eeuwen heen. Niet alleen maatschappelijke ontwikkelingen waren van invloed, maar ook de (soms wilde) theorieën over de oorsprong van de feesten. Uit de vele liedboeken die sinds de zestiende eeuw verschenen zijn, is een selectie gemaakt van liederen die qua tekst en muziek karakteristiek of juist bijzonder zijn. Om te laten zien dat deze oude liederen nog steeds uitnodigen tot zingen, is een cd bijgevoegd met moderne bewerkingen, gezongen door het duo Marianta, bestaande uit beide auteurs.

Recensies.

'Behalve dat het een belangwekkende en degelijke documentatie vormt van een zeer onderbelicht onderwerp, is het boek ook vermakelijk'. (Dr. W. van der Meer, etnomusicoloog aan de Universiteit van Amsterdam)

'De schrijfsters doken in de jaarfeesten en maakten er een kostelijk overzicht van' (Leeuwarder Courant)

'Een kostelijk en prachtig uitgevoerd boek, zeer interessant en wetenschappelijk verantwoord. (...) De grootste charme van het boek ligt voor mij echter in de aantrekkelijke stijl waarin de auteurs een gedegen feitenrelaas soepel presenteren in combinatie met een licht ironische ondertoon. Die melange maakt Nederlandse jaarfeesten en hun liederen tot een verrukkelijk boek. (Han C. Vrielink, Historisch Huis)

'De tophits van vroeger, soms eeuwenoud. Met cd.' (Boekenweekmagazine)

'De volksmuzikanten die dit boek samenstelden, beperkten zich ook bij het geven van een aantal (door henzelf ook ten beste gegeven) liedjes (...) duidelijk niet alleen tot een selectie van de liedjes, maar geven er gedegen cultuurhistorische en dikwijls ook sociale achtergrondinformatie bij. De toegevoegde cd met 18 volksliedjes past mooi bij de liedjesfragmenten (deels met notenbalk) (...) De algemene duiding en liedjesfragmenten worden mooi ondersteund door zeer verscheiden illustraties, wat het geheel tot een zeer verfrissend boek maakt. (Harry van Royen, Leesidee off line)

'Nederlandse Jaarfeesten is niet zomaar een verzameling van weetjes en feiten geworden. (...) Eenieder met interesse in Nederlandse traditionele muziek zal aan dit boek veel plezier beleven. Maar ook iedereen die meer wil weten over de feestdagen die wij nog altijd kennen, kan met Nederlandse Jaarfeesten goed vooruit. En nogmaals: de cd is zeker het beluisteren waard!' (S.E. Wubbolts-de Boer, BMGN)

'Het boek geeft een prima kritische samenvatting van de bronnen en geeft daarmee een overzicht van ontwikkelingen in volkscultuur voor Nederland. Ik heb genoten van de beschrijvingen. De liederen zijn opgeschreven met duidelijke muzieknotaties en daarmee goed toegankelijk voor muzikanten.' (Syncoopnieuws)

'Boeken over de herkomst van de jaarfeesten zijn zeer in trek. Eén ding valt op: normaal verschijnt er pulp, maar de kwaliteit van dit boek overtreft zowat alles wat er in België ooit over gepubliceerd is. Het boek gaat wetenschappeklijk op zoek naar de oorsprong van de feesten en sleurt er slechts genuanceerd Kelten en Germanen bij. Talrijke onderbelichte aspecten van die feesten komen aan bod. Naast de gebruiken staan de liederen centraal en dat is zeldzaam. Het goedkope boek bevat ook een CD.' (Credo)

'Een goed boek voor geïnteresseerden in volksgebruiken' (Zaans Erfgoed)

'Een bijzonder boek' (Nieuwe Ooststellingwerver).